Słownik zawiera pojęcia związane z degustacją wina, ale także produkcją i procesami chemicznymi.

Poznaj najważniejsze pojęcia winiarskie i w pełni ciesz się winem.

A B C D E F G H I J K L M N O PS T U V W Z 

 

R

RABARBAR 

Aromat wytwarzany przez drożdże; szczególnie w winach poddanych maceracji węglowej.

 

RECINA

Greckie wino aromatyzowane żywicą z sosny.

 

REDUKCJA 

Proces przeciwny do utleniania; może nastąpić podczas dojrzewania wina w zamkniętej kadzi, bez dostępu powietrza.

 

REGIONALNE

Wino niepochodzące ze szczególnej winnicy, tylko z określonego regionu.

 

REMONTAGE

Proces pompowania czerwonego wina z dna zbiornika i spryskiwania nim fermentującego moszczu; celem jest zanurzenie skórek, aby dwutlenek węgla został wypchnięty na powierzchnię moszczu i uwolniony.

 

RESERVE 

(ang.) mało precyzyjny termin używany przez producentów, głównie z Nowego Świata, zastrzeżony dla szczególnie dobrych win. 

 

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.