Słownik zawiera pojęcia związane z degustacją wina, ale także produkcją i procesami chemicznymi.

Poznaj najważniejsze pojęcia winiarskie i w pełni ciesz się winem.

A B C D E F G H I J K L M N OR S T U V W Z 

 

P

PACHNĄCE 

Określenie wina pełnego aromatu.

 

PALONE DREWNO 

Wada polegająca na dominującym smaku palonego drewna. Najczęstszą przyczyną może być zbyt mocno wypalona beczka. Subtelny aromat palonego drewna może świadczyć o winie wysokiej jakości.

 

PH

Liczba wyrażająca kwasowość lub zasadowość substancji ponumerowanej od 1 do 14, gdzie 1 oznacza kwas, 14 zasada, a 7 obojętny. Średni zakres wina wynosi około 2,5–4,5 pH, a wino o pH 3 jest dziesięć razy bardziej kwaśne niż wino o pH 4.

 

PIEPRZ CZARNY 

Aromat korzenny (przyprawy) typowy dla syrah.

 

PŁASKIE 

Określenie wina bez charakteru, bez odpowiedniej kwasowości, bukietu oraz ciała.

 

PÓŁWYTRAWNE 

Wina średnio wytrawne zawierają mniej niż 12 gramów cukru na litr.

 

POPRAWIANIE WINA 

Określenie różnych sposobów polepszania wina, stosowane główne przez duże firmy w stosunku do win marketowych. Niekorzystne cechy wina tuszuje się poprzez dodawanie cukru, wody, kwasu, moszczu winnego, a także odświeżanie starego wina młodym.

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.