Słownik zawiera pojęcia związane z degustacją wina, ale także produkcją i procesami chemicznymi.

Poznaj najważniejsze pojęcia winiarskie i w pełni ciesz się winem.

A B C D E F G H I J K L M NP R S T U V W Z 

 

O

OBCIĄG 

Obciąg polega na przemieszczeniu win do nowych pojemników. Celem jest oddzielenie czystego wina od osadu. Obciąg tradycyjnie przeprowadza się grawitacyjnie. Coraz częściej z wykorzystaniem pomp.

 

OCTOWE 

Ostre i cierpkie wino, w którym wyczuwa się zapach octu. Przyczyną jest zazwyczaj zbyt duży dostęp do powietrza, co wiąże się z utlenianiem się alkoholu oraz metabolizmem bakterii octowych (acetobacter).

 

ODDYCHANIE WINA

Wystawianie wina na działanie tlenu w celu poprawy jego smaku.

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.