Słownik zawiera pojęcia związane z degustacją wina, ale także produkcją i procesami chemicznymi.

Poznaj najważniejsze pojęcia winiarskie i w pełni ciesz się winem.

A B C D E F G H IK L M N O P R S T U V W Z 

 

J

JABŁKO

Aromat owocowy, który można odnaleźć w świeżych, białych, wytrawnych winach, pochodzących przede wszystkim z chłodniejszych regionów. Przyczyną  kwaskowatego wina o aromacje jabłka jest duża zawartość kwasu jabłkowego. Cierpki smak może świadczyć, że wino jest niedojrzałe.

 

JAGODOWE

Wino o smaku przypominającym małe, czerwone owoce (wiśnie, jagody, porzeczkę). Jagodowy smak można odnaleźć w młodych winach, starzonych w dębowych beczkach.

 

JAKOŚĆ

Cechy (bukiet, kolor, taniny, mak), które decydują o ogólnej ocenie wina.

 

JEDWABISTE

Opisuje wino giętkie, gładkie i aksamitne z delikatnymi, miękkimi taninami.

 

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.