Słownik zawiera pojęcia związane z degustacją wina, ale także produkcją i procesami chemicznymi.

Poznaj najważniejsze pojęcia winiarskie i w pełni ciesz się winem.

A B C D E F GI J K L M N O P R S T U V W Z

 

H

HARMONIA, HARMONIJNE 

Dobrze wyważone wino, bez natrętnych lub brakujących elementów.

 

HERBATA

Delikatny aromat suszonej herbaty. Najczęśiej występuje w winach dobrej jakości, szczególnie w białych, głównie starych, wytworzonych z przejrzałych winogron lub dojrzewanych w dębie.

 

HERBES DE PROVENCE

Aromaty roślinne występujące w czerwonych winach z Doliny Rodanu, Prowansji.

 

HOJNE 

Wino o bogatym, szczególnie owocowym bukiecie i smaku. Z dużą zawartością alkoholu.

 

HYPOCRAS 

Aromatyzowane wino, zarówno białe, jak i czerwone

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.